Okno vyrobí elektřinu

29.12.2017
Citace:
L.M.Wheeler et al., Switchable photovoltaic windows enabled by reversible photothermal complex dissociation from methylammonium lead iodide, Nature Communications 8, Article number: 1722 (2017), doi:10.1038/s41467-017-01842-4
Zdroj
Animace fungování termochromního fotovoltaického okna.

Sloučeninu, která automaticky reguluje průchod světla skrze okno a ještě při tom vyrábí elektřinu, připravili v americké National Renewable Energy Laboratory. Jde o jodid methylammonium olovnatý s připojenými dalšími molekulami methylaminu CH3NH3PbI3.xCH3NH2. V tomto stavu jde o látku průhlednou, která propustí 68% dopadajícího světla. Sluneční paprsky ji zahřejí, dojde k rozpadu komplexu a uvolnění plynného methylaminu. Sloučenina ztmavne a propouští pouhá 3% dopadajícího slunečního záření. Při snížení intenzity slunečního záření poklesne i její teplota, molekuly methylaminu se opět připojí a původní průhledná struktura vznikne znovu. Aby plynný methylamin neunikl nenávratně do atmosféry, je vrstva měnící barvu v závislosti na teplotětermochromní? sloučeniny uzavřena v tenké komůrce s plynou směsí argonu a methylaminu.

Jodid methylammonium olovnatý funguje rovněž jako fotovoltaický materiál, takže připojením elektrod získáme solární článek s účinností 11,3%. Na okno to není špatné, avšak účinnost běžně dostupných fotovoltaických článků je vyšší a stále roste. Zásadní problém představuje nízká životnost, která dosahuje naprosto nedostatečných dvaceti cyklů. Další výzkum je naprosto nezbytný. Podle jednoho z objevitelů, Lance Wheelera, nová technologie „překonává doposud nutný kompromis mezi dobrým fotovoltaickým článkem a dobrým oknem. Když slunce svítí, máme dobrý solární článek, a když ne, zůstává dobré okno.

Franta Flinta 31.12.2017: Jak dlouho trvá ztmavnutí nebo naopak zesvětlení?

1.1.2018: Přechod ze světlého do tmavého stavu zabere zhruba tři minuty.

 
Odeslat komentář k článku "Okno vyrobí elektřinu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Okno vyrobí elektřinu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace